Миглена Буркутоглу

Миглена те посреща с невероятна елегантност и топлота в очите. Клиничен психолог и психодрама асистент, тя е част от екипа на “Живот на килограм” от самото начало.

Миглена Буркутоглу като част от екипа на Живот на килограм като гост в в Отблизо с Мира Добрева и в Ресонанс, заедно със София Фердинандова по Евроком.

Как стартира твоят път в света на психологията?

Спомням си, че когато трябваше да кандидатствам висше образование, аз отидох и на листа, на който трябва да изброиш няколко желани специалности, аз написах единствено психология и предадох листа. Това беше моята желана професия от самото начало, а интересът беше провокиран от първата ми среща с учителката по психология в училище. Вместо директно да се представим с имената си, тя ни помоли да затворим очи и да си представим мястото, на което бихме искали да бъдем, ако не бяхме на училище в този момент. След което всеки трябваше да разкаже на останалите за своето място и по този начин да разкрие малко от себе си. Спомням си, че изключително много се впечатлих от този подход и у мен се зароди едно генерално любопитство към човешката същност, към детайла, към болката и радостта и към всички тези неща, които ни правят това, което сме. 

Как попадна в Психодраматична работилница?

От завършването на висшето ми образование до попадането ми в работилницата, има един период от 10 години, в който аз живеех в чужбина със съпруга си и не практикувах професията си. След тези 10 години се върнах в България и веднага записах магистратура Клинична психология. В следващите дни започнах да търся всякакви обучения, на този етап бях твърдо решена, че ще се занимавам с психотерапия, и първото нещо, на което попаднах беше Психодраматична работилница и тяхното обучение за психодрама асистент (първо ниво). Обадих се на момента и веднага се включих в обучаващата се група. Така се запознах с Милена, София, Славея и Люба. Докосвайки се до психодрамата като метод видях за първи път живата психотерапия и как тя може да повлияе човешкото състояние, да го промени към по-добро, да го оздрави и развие. 

 Живот на килограм през твоите очи?

Спомням си, че във времето, в което останалите от екипа формираха концепцията на  проекта, аз бях извън България и малко преди да се прибера Милена се свърза с мен, разказа ми за идеята и ме покани да стана част от екипа на Живот на килограм. Така започна всичко като първата година учех изключително много от Люба и Славея и разбира се – от Милена и Софи, които постоянно ме подкрепяха и се грижеха за моето развитие като професионалист. Справяли сме се през последните години с големи предизвикателства и сериозни трудности и въпреки че този проект е изцяло доброволен, без какъвто и да е финансов стимул, мотивацията на всяка една от нас винаги е била нестихваща. Един от най-ценните уроци, които научих благодарение на Живот на килограм е, че, ако имаш дадена цел, нищо не е в състояние да те спре да я постигнеш. 

 Как би описала вашия екип?

Този екип не прилича на нито една друга конфигурация от хора, които работят заедно, на нито един друг екип, в който съм била или наблюдавала. Въпреки явната йерархия и разпределение между ръководители и изпълнители, не съществува строга рамка около нас, която да ни ограничава. Изключително пъстро е като динамика на отношенията. Съществува градивност, която кара всеки да се чувства добре, да споделя свободно своите идеи и да може да дава най-доброто от себе си, за да се развива общата кауза и проектите, по които работим заедно. Ако трябва да опиша екипа на Живот на килограм с една дума то тя ще е изключителен.

Коя е Миглена извън стените на терапевтичния кабинет?

Аз съм всичко, което е свързано с планина и паркове. Много обичам да съм сама, сред природата и да чета. Ако пък ми дадеш музика (предимно класическа) мога да седя със слушалки в ушите 24 часа! Напоследък преоткрих и друго свое любимо занимание, към което не се бях връщала от дете – рисуването. И разбира се, не на последно място, обожавам да прекарвам времето си с моите приятелки, които по стечение на обстоятелствата са терапевти и психолози. Забавно е как като се събираме заедно да пием вино, разговорите винаги опират до развиване на някакви концепции и теории от професията. Но в общи линии напоследък осъзнавам колко е важно човек да се грижи за себе си и затова се старая да си посвещавам достатъчно време.