Ивет Прокопова

Ивет Прокопова

Как стартира твоят път в света на психологията?

Съвсем спонтанно и естествено. В един момент в гимназията реших, че това е, което искам да продължа да изучавам. Случи се след една среща с училищния психолог, която пък беше провокирана и от силно емоционален период, през който минавах тогава. И така, беше решено. По време на моят път в света на психологията имах своите колебания и търсения. Към края на следването си знаех, че искам да се насоча към трудовата и организационна психология. Последвах това свое желание и няколко години по-късно го осъществих. В последствие започнах да усещам, че в психологията има много повече потенциал, който мога да използвам, както за себе си, така и за хората, с които работя и си взаимодействам по различен начин на ежедневна база. Така в мен се зароди устрема да се пренасоча към клиничната психология. Преди няколко години поех това пътешествие и предизвикателство и съм безкрайно щастлива и удовлетворена от това, че послушах вътрешния си глас. Смятам, че пътят, който извървях от тогава до сега е дълъг, труден, но и много поучителен и награждаващ. Продължавам да вървя по този път в очакване на нови предизвикателства, уроци и награди и се наслаждавам на всяка една крачка. 

Как попадна в Психодраматична работилница?

Случи се като част от пътя ми към промяна и самоусъвършенстване. Вярвам, че е било „неизбежно“. Това е една от най-смислените ми срещи след като поех в новата за мен посока на консултативната и терапевтична сфера на психологията. Запознах се с Милена и София в курса за „Психодинамично интервю“, после продължих в обучителната група им за Психодрама – асистентско ниво. И така се озовах на този нов етап от пътя ми. В психодраматична работилница започнах практическото си развитие в света на консултирането и терапията. Тук започнах да доизграждам себе си по нов начин, да откривам скрити умения и способности. Срещнах професионалисти, на които се възхищавам и от чиято отдаденост, сензитивност, приемственост и опит, се пропивам с вдъхновение постоянно.  

Психодраматична работилница през твоите очи?

Важна и трудна мисия и още една възможност да си припомним важността на осъзнатото свързване с нас самите, с единството на душата и тялото ни. С всичко това, което минава през нас като мисли, усещания, емоции, преживявания и как те ни се отразяват вътрешно, а оттам и външно. Много актуален и важен за мен е въпросът колко сме свързани със себе си и как това влияе на способността ни да се свързваме с другите. Работата с вътрешния свят на човек никога не е лесна задача нито за консултанта или терапевта, нито за самия клиент или пациент. „Психодраматична работилница“ е смел, нужен и вдъхновяващ проект и съм горда, че мога да бъда част от него. 

Как би описала екипа на Психодраматична работилница?

Хората от екипа на Живот на килограм са такива хора, каквито бих искала да могат да присъстват повече както в моя, така и в живота на останалите. Прекрасно е човек да може да се докосне до хора, които са топли, естествени, подкрепящи, високо интелигентни, професионалисти и чудесни личности. Това е екип, които дава специално усещане на приемане и смисъл. 

Коя е Ивет извън стените на терапевтичния кабинет?

Аз съм търсещ човек. Обичам да събирам знания, да преживявам нови усещания, да посещавам нови места по света, в собствения ми вътрешен свят, да срещам нови хора и гледни точки, да предприемам приключения. Любознателна съм, не спирам да уча. Това ми дава много от изброените удоволствия и привилегии. Обичам природата, срещите с приятели и интересни хора. Пътуването е нещо, от което изпитвам особено удоволствие, зарежда ме с енергия. Интересно ми е да запълвам живота си с разнообразни активности и понякога толкова се унасям в различни дейности, че умората ме подсеща колко важно е да се погрижим за себе си като си даваме и пълноценна почивка. В такива моменти често намирам удовлетворение в уединението и тишината или в компанията на музика, някоя хубава книга или стар филм.